NATUR: Mange har nytt skoglufta fra hengekøyene de siste månedene, og for Jenny Fondevik (25) og hennes nåværende kjæreste var dette en hyggelig måte å date med avstand til hverandre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Publisert 16.06.2020 11:12, oppdatert 16.06.2020 11:19 - NTB - tips@stottmedia.no

Flere gjør som Magnus (23) og dater digitalt

– Dette er tiden for å tenke kreativt om dating og hvordan vi kan være intime, sier Juntafil-programleder Tuva Fellman.

 
Å være singel og på datingmarkedet har fremdeles sine begrensninger, selv om samfunnet gradvis går tilbake mot en normal hverdag.

– Det er viktig å følge smittevernreglene, men det er også superviktig å fortsette å date, fastslår Tuva Fellman, programleder i NRK p3s Juntafil.

– Vi kan ikke skru av livene våre helt. Dette er tiden for å tenke kreativt om dating og hvordan vi kan være intime.

Mer nettdating

De siste månedene har ført til en økning i bruken av nettdatingapper, og ifølge Tinders eierselskap Match Group har aktiviteten i appen økt med hele 35 % blant de under 30 år, skriver Tek.no. Kanskje ikke så overraskende, da mange var mye inne i vårmånedene.

Magnus Frodahl Sand (23) er en av dem som har brukt mer tid på Tinder enn før, og 23-åringen sier at det på noen måter har blitt et tidsfordriv.

NTB_H7Jf9CD6bW8

CHATTING: ? Det har blitt mye chatting, og få fysiske dates, forteller Magnus Frodahl Sand (23). Han har allikevel hatt positive opplevelser med digital dating. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det har ikke vært kjempemye å ta seg til, man er mye inne, møter ikke så mye folk, og barene er stengt. Før brukte jeg Tinder sjelden, men nå er det sånn at hvis jeg kjeder meg, går jeg inn og sjekker innom på samme måte som jeg sjekker andre apper. Hvis noen der er morsomme og hyggelige å snakke med, blir det en lengre samtale.

Han understreker at selv om han har brukt mye tid på appen i det siste, har han ikke vært på mer enn tre fysiske dates.

– Det har jo vært ganske vanskelig med dating sånn sett, for mange vil vente med å møtes til alt dette er over. Så det har vært veldig mye chatting, og man legger hverandre gjerne til enten på Snapchat eller på Instagram, alt ettersom.

NTB_AS1DpCEu3Hk

POPULÆRT: Tinder melder om en stor økning i aktiviteten på datingappen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Dating med avstand

Mange har i det siste benyttet digitale plattformer for å kunne beholde hverdagsvanene, men det er ikke bare morgenmøtene på jobben som har satt webkameraene i sving. Vi spør Magnus om han har testet videodating.

prøve1

DIGITALT: De fleste av oss har nok brukt videochatting mer enn vanlig de siste månedene, men det trenger ikke å være forbeholdt møter på jobben. Både en kaffe, en middag eller en film er opplevelser man kan dele digitalt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– Ja, det har jeg også gjort! En Skype-date. Det var noe av det rareste jeg har vært med på, og det var dritgøy. Først satt vi bare og snakket og drakk kaffe, men senere fortalte hun meg om en app som heter Netflix Party, hvor flere kan se på film samtidig. Vi endte opp med å sitte å se noen episoder av en serie og en eller annen rar film på Netflix. Så det ble jo en rar måte å date på, men det var veldig morsomt!

Med et nærmest ikke-eksisterende fest- og byliv, har mange også tydd til avstandsdating på hver sin ende av en parkbenk, på tur i skogen eller langs strandkanten. Tuva Fellman anerkjenner at fraværet av kroppskontakt kan være frustrerende, og understreker at også hun sannsynligvis ville ha vært misfornøyd dersom hun var singel og datet.

NTB_U0UWTJCT9jU

KREATIVT: ? Dette er tiden for å tenke kreativt om hvordan man kan date og hvordan vi kan være intime, sier Tuva Fellman, programleder i NRK P3s Juntafil.

– Det å kunne prøve seg fram er så deilig og fint, vi er heldige med at vi vanligvis kan kysse, og kanskje ha sex, og så finne ut at dette var kanskje ikke noe for meg allikevel. Men selv om situasjonen nå er frustrerende, må vi prøve å vri det til noe positivt.

Noen fordeler

Tuva mener det ikke nødvendigvis bare er negativt at vi må holde oss litt i tøylene.

– I mange tilfeller kan det nok gi oss tid til å bli bedre kjent, sier hun.

Magnus er enig i at det kan ha sine positive sider når tempoet endres i datingen.

– Noen er fremdeles veldig direkte, og inviterer til å møtes allerede i første melding, men når man begynner å chatte mer på forhånd, er det jo på mange måter litt enklere. Det går litt tregere, du får sjansen til å forstå personen litt bedre, og det er mer behagelig enn når man går rett til «nach hos meg», sier han.

– Du slipper den umiddelbare følelsen av å måtte prestere. De første datene går til å bare snakke og blir litt bedre kjent, og til å finne ut av felles og ulike interesser. Det gjør det litt lettere i starten.

Fant kjærligheten

En av dem som har lyktes med kjærligheten i vår, er Jenny Fondevik (25). Da hun dro på date rett før de strengeste tiltakene ble satt i gang, visste hun ikke at de neste datene ville bli ganske annerledes.

– Det som har vært veldig fint, er at vi har vært kreative. Vi har ikke bare laget middag inne, men kommer oss mer ut. På de første datene var vi ute på tur, holdt avstand, hadde med oss hver vår hengekøye og lagde mat ute. Det var veldig hyggelig, men det er jo også begrenset hvor lenge man kan holde på med bare de turdatene, sier Jenny.

hengekøye

NATUR: Mange har nytt skoglufta fra hengekøyene de siste månedene, og for Jenny Fondevik (25) og hennes nåværende kjæreste var dette en hyggelig måte å date med avstand til hverandre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– Etter hvert ble det vanskeligere å skulle holde på avstanden hele tiden.

Ligge, men ikke ligge rundt

Tuva Fellmann synes det er kjempehyggelig å høre at folk får seg kjæreste, til tross for begrensningene på datefronten.

– Da vi hadde helseminister Bent Høie på besøk i podkasten vår «I karantene med Ronny og Tuva», sa jo han også at single har lov til å ligge, så lenge man ikke ligger rundt. Jeg vet jo at det er veldig lett å si at man som singel skal holde seg til å ligge med én person, jeg vet jo at det ikke bare er å gjøre en avtale med noen om det, men det er likevel betryggende å høre at det finnes muligheter. Vi må jo absolutt ikke slutte å date eller snakke med nye folk!

Jenny Fondevik legger mener at de gjeldende reglene også kan gjøre det litt ekstra spennende å være på date, ettersom man ikke kan ta på hverandre.

– Det øker spenningen at man må forholde seg til reglene, og at det er uaktuelt å ha sex på første date, gjør at man blir bedre kjent. Så det tror jeg bare er positivt!

Viktig med en fot i bakken

Til tross for fordelene med det man kanskje kan kalle «koronadating», er det nok mange som gleder seg til å begynne med «vanlig» dating.

– Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har hørt noen si at «når koronaen er borte, så skal vi ut og drikke og feste!» Folk er gærne etter sosial kontakt, og hvis jeg møter på noen jeg for eksempel går på skole med, snakker jeg jo nesten mer med dem nå enn jeg gjorde før. Det viser jo bare at folk er mye mer gira på å være sosiale nå som man ikke kan være det i samme grad, sier Magnus Frodahl Sand.

Han mener allikevel det er viktig å huske å holde tilbake selv om mange regler gradvis vil forsvinne, og huske at det ikke er fritt fram for alt. Tuva Fellman sier det samme, og understreker at det er viktig å huske på at følelsene ikke forsvinner selv om smittevernseglene etter hvert gjør det.

– Det er lett å bli ivrig og få litt overtenning når vi er tilbake til normalen, det er nok mange som er veldig klare for å treffe nye folk, date og ha sex. Men når det kommer til å ligge med folk man kanskje ikke kjenner så godt, er det veldig viktig å ha en liten fot i bakken, og huske på både sine egne og andres følelser, sier hun.

– Det er ikke sånn at med én gang ting blir normalt igjen, er det lov å brenne rundt og knuse tusen hjerter. Følelsene er der fortsatt, så man må være grei og snill og huske kardemommeloven og alt det der.

Ta saken i egne hender

Rett før vi runder av har Tuva én ting å legge til på lista over mulighetene som fortsatt er der, begrenset fysisk kontakt til tross.

– Onani! Det er viktig å få med! Jeg sier ikke at det er bedre enn sex eller at det tilfredsstiller alle behov, men jeg må understreke at det er bare en bra ting! Det finnes fortsatt mange som skammer seg over å ville onanere, men det må vi komme vekk fra. Det er bare positivt å ta seg en runk, uansett kjønn!

Les også